Dotovaný plyn poškodzuje OZE na Slovensku

08.10.2013 Žiar nad Hronom

Žiar nad Hronom 8. októbra (TASR) - Rozhodnutie vlády predávať plyn od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) so stratou je nielen protitrhovým opatrením, ale poškodzuje aj obnoviteľné zdroje energie (OZE) na Slovensku.
Vyhlásil to riaditeľ spoločnosti THERMOSOLAR Žiar, s.r.o., Žiar nad Hronom Milan Novák s tým, že ak je reálna predajná cena oproti trhovej nižšia o približne 20 %, o toľko sa predlžuje aj doba návratnosti pri zariadeniach na výrobu tepla z OZE.

"Politické rozhodnutia tak paradoxne podporujú menej ekologické a v konečnom dôsledku aj menej ekonomické riešenia. Všetko sa to navyše deje v situácii, keď neexistuje jediná reálna plošná podpora OZE pre domácnosti," podotkol Novák.

Mnoho domácností sa podľa neho v najbližších rokoch pri výmene kotla bude rozhodovať medzi plynovým, elektrickým alebo vlastným zdrojom na báze slnečných kolektorov, či iného OZE. "Ak v takejto situácii domácnosti dostanú umelo nižšiu cenu plynu, rozhodnú sa pre tento zdroj. Pri trhových cenách by sa však rozhodli inak a dôsledky tohto rozhodnutia ponesú ešte celé roky. Pri návrate cien do normálu budú celé roky prerábať na drahom plyne, aj keď by už v tom čase mali teplú vodu zo slnečnej energie takmer zadarmo. Platí to aj pre podniky," upozornil s tým, že keby sa predpokladaných 80 miliónov eur ročne z dotácii plynu využilo na podporu OZE, mohlo by približne 80.000 domácností ročne mať dotovaný solárny systém.
 

Vyberte región